banner

Moeder & kind

Het kindje

In de eerste week van een pasgeborene is alles nieuw. Stel je voor, je wordt gedropt. Je maakt een nachtelijke dropping mee, geen idee waar je bent, geen idee waarop je je kunt oriënteren. Maar dan weet iemand de weg, iemand bedenkt dat je naar de maan kunt kijken en dan weet welke kant je op moet gaan.  Je haalt opgelucht adem, volgt en volgt en komt aan in de bewoonde wereld.

Dat is ongeveer de weg die een pasgeborene aflegt in de eerste 6 weken. Tot ie naar je lacht. De kraamzorg speelt hier een belangrijke rol. Zij weet iets over de maan en de weg.Zij weet iets over afstemmen op behoeftes, over voldoende veiligheid bieden. Over voldoende voeding, rust, slapen en waken, leren en verteren.

Mijn kraamzorg voor uw kindje

Op mijn zoektocht bij de opvoeding van mijn kinderen kreeg ik zicht op de dubbele leefwereld van mensen. Een kind komt uit het voorgeboortelijke, bestaat al in geestelijke zin, en belichaamd zich dan op aarde. Zo maakt hij, vanaf geboorte deel uit van zowel een geestelijke wereld (zijn ik, zijn zieleleven) en van de fysieke, materiele wereld (zijn lijfje).

Op dit laatste is mijn kraamzorg gericht. Het is mijn ervaring dat kinderen die goed in de warmte, goed in de voeding en goed richting ritme worden geleid zich lekker voelen, zich goed ontwikkelen en goed groeien.
Mijn kraamzorg is best lichamelijk gericht. inademen, uitademen, drinken, spijs verteren, indrukken opnemen, indrukken een plaatsje geven. Wat stroomt er allemaal je kind in en weer uit?  En dat blijkt het beste te gaan als het ritmisch gaat. Het opbouwen van bioritmes gaat beginnen.

Eerst leren zuigen en slikken, krachtig genoeg, zonder verslikken, en leren doorademen terwijl je drinkt.

Dan leren verteren, is er voldoende peristaltiek waardoor de melk vanuit het mondje de hele weg tot aan het kontje kan gaan. Kan dat zo ritmisch gaan dat er nog kramp, nog obistapie ontstaat?

Kan er dan voldoende melk worden genomen om er een paar uurtjes op te kunnend oen? Kan er een soort voeding innemen en voeding verteren komen? Een duidelijk waken en slapen? Na een week of 3 hoop je dat inzicht te hebben.

Huilen leren herkennen

Hoe blij bent u als uw kindje zich voor het eerst laat horen, zijn eerste teken van leven. En toch is huilgedrag, en hoe er mee om te gaan voor veel ouders een grote zorg. In de kraamtijd wordt er meestal nog nauwelijks gehuild. En als het kindje zich laat horen, dan is het meestal gewoon van de honger.

De kraamtijd is wel de tijd waarin je begint te voorkomen dat er veel gehuild zal moeten worden. De tijd waarin je begint ritmes op te bouwen en indrukken te doseren. Met veel zorg begeleid ik u bij het zetten van deze eerste stapjes van een ritmisch gezinsleven. En natuurlijk bereid ik u voor op de verschillende huiltjes en hun betekenissen.

Honger, pijn, ontlading of te warm?  Als ouder wil je weten wat je moet doen, wat er van je gevraagd wordt. Ik zal u vertellen wat huilen voor honger, pijn of niet-lekker-in-het vel-zitten is en hoe u er mee om kunt gaan. Voor een pasgeborene is elke indruk nieuw. Elke geur, elk geluid, elke beweging neemt hij op en probeert hij in zichzelf een plaats te geven.

Stelt u zich voor hoe u zich voelt na een eerste dag in een nieuwe baan, allemaal nieuwe indrukken. Grote kans dat u 's avonds uitgeput thuiskomt en als dan nog iets tegen zit slaan gemakkelijk de stoppen door. Als u geluk heeft kunt een lekker potje huilen. Daarna kunt u weer opgelucht verder. Zo is ook het begin van het leven hier op aarde. Al gauw is het teveel en als dat zo is dan kan een kind zich herstellen, zijn evenwicht hervinden, door het eruit te huilen. Dat is een van de goede kanten van huilen.

Wikkelen

Prettiger is het natuurlijk als er niet een teveel aan indrukken ontstaat. Als je maat kan houden met wat hij aankan en hij geholpen wordt bij zichzelf te blijven. Dat verzorg je onder andere door het kindje te wikkelen, in doeken te dragen, een mutsje op te zetten, als het ware een arm om hem heen te leggen van stof, zodat hij meer naar binnen dan naar buiten gericht wordt en zichzelf daarmee sterkt. Ik zal u attent maken op wat indrukken zijn en wat u hiervan aan uw kindje kunt zien.

Te slapen leggen

Er zijn zoveel vragen over het slapen te stellen, zoals hoelang blijft uw kindje bij u op uw kamer, waar en hoe slaapt het het beste, wanneer moet u het te slapen leggen en voor hoelang. Allemaal vragen van groot belang omdat we weten hoe belangrijk de slaap is voor de ontwikkeling van het kindje. (In)slapen is best lastig voor sommige kinderen. Ik heb helaas geen standaard recept.

Om tot een gezond slaap- en waakritme te komen wil ik u leren hoe u afwegingen kunt maken. Ik leer u kijken naar uw kindje om de signalen van vermoeidheid of juist bewegingsbehoefte te herkennen. Ik toon u het verband tussen waken en slapen en het vermogen om zowel naar buiten(wakker) als naar binnen (slaap) te richten.

Elk kind is verschillend, elke start is anders en elke gezinssituatie is anders. Vast staat dat een pasgeborene veel rust nodig heeft. Warmte, ritme en omhulling zijn voorwaarden voor die rust. Hoeveel tijd er nodig is om tot een harmonieus slaap- en waakritme te komen is voor iedereen anders. Mijn motto is: gun u zelf de tijd uw kind én uzelf in zijn of haar behoeftes te leren kennen en tegemoet te komen.

Temperatuur, aankleding, kruiken, stevig onderstoppen

Weliswaar geboren is de baby nog lang niet 'klaar'. De organen ontwikkelen zich verder (denk aan de lever, de longen, de nieren, hersenen) en dit gaat het beste in de ideale temperatuurs omstandigheden zoals dat ook in de baarmoeder was, namelijk zo'n 37 graden.

Met een lagere temperatuur zul je verkrampte situaties kunnen verwachten zoals we dat ook kennen van de buikkrampjes. Verzorg je de lichaamstemperatuur van het kindje optimaal, dan is de kans op krampjes dus minimaal.

  • Met wollen wikkels rondom de katoenen luier verzorgen we een optimale buiktemperatuur zodat darmpjes e.d. zich niet hoeven te verkrampen.
  • Met mutsjes behoeden we de groei van de hersenen, het grote huidoppervlak van het hoofd kan veel temperatuur verliezen en daarmee de groei van hersenen vertragen.
  • Met wollen sokjes en sluitende kleding verliest het kind zijn warmte niet.
  • Met kruikjes, dubbele mouwtjes en wollen of katoenen dekentjes zoeken we naar een goed evenwicht tussen de kamertemperatuur en die van uw kindje. Een stevig ondergestopt lekker warm kind in een frisse kamer ligt goed.

Verschonen

Er bestaan diverse luierssystemen met hun eigen voor- en nadelen. Celstofluiers, katoenen inlegluier met plastic overbroek of katoen met wolwikkel. Als eerste ding leer ik u hoe u uw kindje zo prettig mogelijk kunt verschonen. Met behulp van water, watten en babyolie en een thermoskan en waterschaaltje krijgt uw kindje schone billen zonder de schrik van koude lotiondoekjes, koude handen of onveilig scheef hangen.

Baden

Baden in de eerste levensweken is iets wat ouders wel moeten leren maar het kindje geen plezier doet. Afkoeling en blootstelling zijn de vervelende bijverschijnselen van het baden. Daarom doe ik het graag pas als uw kindje op geboortegewicht is (dag 5a6) en nogmaals op de laatste zorgdag. Eens per week is voldoende in de eerste maanden.

(Borst)voedingsschema op verzoek

De eerste dagen wordt uw kindje volledig op vraag gevoed. Dat kan wel 12 keer op een dag zijn.
Langzamerhand zakt dat af naar 7 à 8 keer en later naar 6. Door de tijden op te schrijven wanneer uw kindje wil drinken ontstaat inzicht in het ritme van uw kind.

Het is goed om naar uw kindje te luisteren bij het bepalen van de voedingstijden. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat er altijd wordt gevoed wanneer uw kindje dat aangeeft. Maar veertien dagen echt luisteren en van daaruit een vastliggend schema opbouwen is een goed uitgangspunt. De wijze waarop in de eerste week met borstvoeding wordt omgegaan is bepalend voor het verdere verloop. Het is daarom een belangrijke taak van mij hierbij doelgericht en liefdevol te begeleiden.

Soms gaat het niet allemaal tegelijk en moet het opbouwen van de borstvoeding in stapjes gebeuren. Het kindje moet melk krijgen, de moederborsten moeten voldoende melk gaan aanmaken en het kindje moet uit de borst gaan drinken. Ik leer u goed aan te leggen en te herkennen of uw kindje voldoende drinkt. Daarbij is het soms als tussenstap enkele dagen nodig te kolven en de zodanig verkregen moedermelk door middel van vingervoeden te geven. De elektrische kolf die speciaal voor de kraamtijd ontwikkeld is wordt verhuurd door thuiszorgwinkels en sommige lactatiekundigen.

Wanneer naar buiten?

Fysiek gezien kunnen moeder en kind als het naveltje dicht is en de temperatuur constant, naar buiten toe. Het proces van geboren worden, een nieuw kindje onder je hoede hebben heeft meer tijd nodig. Hoeveel is in sterke mate afhankelijk van moeder en kind zelf en van de woonomgeving.

De 6 weken die we als bevallingsverlof hebben, of de 40 dagen dat vrouwen uit bepaalde culturen zich aan regels moeten houden, zeggen meer over de benodigde tijd. Het maakt uit of je gaat wandelen in een park of boodschappen doen. Heb je een tuin of balkon? Wat komt er als geluid naar binnen als je de ramen openzet? Zijn er andere kinderen? Allemaal factoren die meespelen.

De moeder

Zorg voor de kraamvrouw

Een kersverse moeder leeft in andere sferen. Het is belangrijk dat zij, omwille van de binding met haar kind, daarin zo lang mogelijk mag toeven. Door het licht gedempt te houden, in de slaapkamer te blijven, niet in de kleren te gaan, gesprekken over iets anders dan haar nieuwe kind te weren, ook sterke geuren of geluiden weg te houden, wordt deze sfeer behoed.

Dat zij gestrekt ligt, waarbij haar ik slechts zwak verbonden is met haar, vraagt van mij als verzorgster dat ik extra alert ben haar niet van boven naar beneden te bejegenen. Ook stel ik met zorg mijn vragen, zo open mogelijk, zodat zij alle kans houdt haar eigen mening te vormen, ook al gaat dat langzamer dan wanneer zij rechtop zou zijn.

Borstvoeding & tepelkloven voorkomen

Om tepelkloven te voorkomen is het van belang dat uw kindje goed aangelegd wordt en niet langer aanligt dan noodzakelijk. Wanneer er niet meer gedronken wordt, hetgeen ik u leer herkennen, dan maakt het langdurig zuigen uw tepel onnodig week. Tevens leer ik u, na elke voeding, een druppel moedermelk uit te smeren over uw tepel en deze even aan de lucht te laten drogen, zodat uw tepel sterker wordt.
Zijn er melkophopingen of dreigende borstontsteking dan gebruik ik graag kwark om de problemen op te lossen.
Voor verhoging van de melkaanmaak gebruik ik, naast verplichtte rust, graag borstvoedingsolie, borstvoedingthee en een ritmische inwrijving van de bovenarm schouder.

Hechtingen en zwellingen en kamille

Een veel voorkomend en uiterst vervelende bijkomstigheid van de bevalling zijn de hechtingen van knip of scheurtje. Met name na enkele dagen, wanneer de kraamvrouw denkt het ergste te hebben gehad kan de spanning op de hechtingen heel vervelend opspelen.

Ik maak vanaf de eerste dag kamillethee waarmee na elke toiletgang gespoeld kan worden. Zo blijft de wond schoon en wordt het genezingsproces bevorderd. Tevens stimuleer ik de kraamvrouw zo veel mogelijk te liggen en wel regelmatig even op een harde stoel te gaan zitten.
Bij ernstige zwellingen kan ik bevroren kamille kompresjes inzetten. Bij beursheid adviseer ik inname van Arnica D6 druppels.

Spierpijn na bevalling

Enige tijd na de bevalling kan aan een verkrampte rug of schouderpartij de inspanning van de bevalling alsnog voelbaar worden. Het wordt dan door veel kraamvrouwen als prettig ervaren wanneer ik hen met borstvoedingsolie (heerlijk milde geur) op rug- en schouderpartij eens lekker inwrijf. Soms gebruik ik ook arnicaolie, wanneer de geboortesfeer al niet meer zozeer behoed hoeft te worden.

Moeilijk inslapen

Soms blijven de gedachten maar door het hoofd malen en komt een kraamvrouw moeilijk tot rust. Een  ritmische voetinwrijving kan dan enorm harmoniserend zijn. De inwrijving van slechts 5 minuten wordt gegeven voor de middagrust. Ervaring leert dat hier heel goed op geslapen wordt hetgeen herstel en melkproductie zeer ten goede komt.

Peuter over de vloer

Een kraamvrouw die al kinderen heeft, is vaak al voldoende ervaren om met kleine hulp zelf haar kindje te verzorgen. Zo komt er dan soms nog tijd vrij om de overige kinderen een stukje te begeleiden zodat zij, eventueel met vader saampjes even geheel kan ontspannen, wetend dat haar kinderen ook aan hun trekken komen. Zo betrek ik graag de oudere kinderen in het wassen, stoffen en huishouden terwijl moeder genietend kan liggen luisteren naar het gekeutel in de andere kamers. Echter, de urenomvang laat steeds minder tijd voor gekeutel.

Goed eten / ijzergebrek

In belang van een goed lichamelijk herstel en een goede borstvoeding moet de kraamvrouw gezond eten en drinken. Mijn ervaring is dat in afnemende mate hierin nog iets van mij wordt gevraagd. Afhankelijk van het aantal uur dat ik in huis ben verzorg ik een gezonde boterham tussen de middag met eventueel soep, een fruithap om 11.00 uur en na de middagrust. Naast het kraambed staat altijd fris water en een theekan. En met de mantelzorg bespreek ik de avondmaaltijd.

Tijdens de intake vraag ik de kraamvrouw een soort menulijstje voor op de koelkast te maken van gerechten die in huis gegeten worden. Zo kan worden tegemoet gekomen aan de individuele smaken. Ik doe hiervoor graag de voorbereidingen waarna vaders het afmaken op etenstijd.

Is er extra versterking nodig dan kan ik u voedingsadviezen geven gebaseerd op de antroposofische voedingsleer, biedt ik u graag een versterkende elixer, barley water of een gezonde versterkende soep.

De was

Daar waar de placenta aan de binnenzijde van de baarmoeder vast zat zijn nu kleine open wondjes hetgeen maakt dat moeder extra ontvankelijk is voor infecties. Om die reden wordt in de kraamweek extra zorg besteed aan de hygiëne, adviseer ik u op pantoffels te lopen en wordt het bed vaker verschoond. Zo is er altijd meer was als gewoonlijk.

Aan het begin van de kraamtijd overleggen we wie zich verantwoordelijk voor wat stelt tav  was en droger

Visite

Apetrots wil moeder natuurlijk ook haar kleine aan de familie en vrienden tonen. Aan de andere kant blijkt dit vaak zeer vermoeiend. Niet iedereen die op visite komt weet dat een half uurtje eigenlijk lang genoeg is. Ik kan hierbij een goede hulp zijn door vriendelijk aan te geven dat moeder moet gaan rusten bijvoorbeeld. Natuurlijk in nauw overleg

Geborgen Verzorgen
Maria Bom
Jacques Dutilhweg 120
3065KA Rotterdam

Telefoon: 06 – 17 282 146
E-mail: mariabom@geborgenverzorgen.nl

Erkenningen & accreditaties

Contact

Kraamzorg Geborgen Verzorgen
Maria Bom
Jacques Dutilhweg 120
3065KA Rotterdam

Telefoon:
06 – 17 282 146
010-2022390

E-mail: mariabom@geborgenverzorgen.nl

Maria-portret-new