banner

Wie ben ik?

“Het is mij gegeven dienstbaar te zijn rondom het wonder van de grensovergang naar het aardeleven en voor zowel moeder als kind een hoeder te zijn."

Ik ben geboren en getogen, als middelste van negen kinderen, op de gereformeerde poldergrond van de Alblasserwaard. Al jong stond ik op eigen benen, leefde een onderzoekend bestaan en volgde diverse sociale opleidingen. Vervolgens werkte ik jaren in Griekenland als lerares Engels en reisde diverse malen naar Afrika. Weer terug in Nederland pakte ik de lerarenopleiding Engels op, aansluitend op wat ik al wist vanaf de kleuterklas; ik zou juf worden. Dat dat nog 20 jaar zou duren wist ik niet.

Ik huwde, kwam te werken als managementassistente in het volwassenenonderwijs en kreeg 4 kinderen waarvan de 2e maar vier maandjes bij ons bleef. Het huwelijk strandde, hetgeen me dwong me geheel en al op de opvoeding te gaan richten. Als alleenstaande moeder van half Afrikaanse kinderen in een multiculturele hectische stad was dat een hele klus! Op de vrije school kwam ik in contact met de antroposofie. Deze kreeg in toenemende mate een plek in mijn leven..

Toen mijn jongste 10 werd schoolde ik me om tot kraamverzorgende en werkte bij een regulier kraambureau. Kraamvrouwen gaven aan blij verrast te zijn met mijn zorg omdat zij behalve vakkundige begeleiding ook een grondhouding ontmoetten waarin zij vertrouwen en warmte vonden. Hierdoor herstelden zij niet alleen lichamelijk en groeide hun zelfvertrouwen maar was er ook de juiste sfeer om borstvoeding en hechting goed op gang te brengen. Deze kraamvrouwen spoorden mij aan een eigen aanbod te ontwikkelen.

Zo ontstond in 2005 Kraamzorg Geborgen Verzorgen. Geïnspireerd door de inzichten van Rudolf Steiner op geboorte, op het voorgeboortelijke, op het menszijn en vooral op menswording ontwikkelde zich meer en meer een bepaalde vernieuwde vorm van kraamzorg. Veel mensen bleken op zoek te zijn naar deze vorm van kraamzorg. Aandachtige zorg met natuurlijke middelen, met aandacht voor het tere, respect voor het kwetsbare en vooral het menselijk unieke.

Ik begon workshops te geven over babyverzorging en mensen bezoeken deze graag. Naast dat ik inzichten geef over het belang van warmte, geef ik ook praktische aanwijzingen. Met voorbeeldmateriaal en poppen wordt er praktisch geoefend. Uit het hele land mailen mensen mij met de vraag of ik iemand ken in hun omgeving die ook zo werkt als ik.

Een ontmoeting met kinderarts E.P. Schoorel van het Kindertherapeuticum in Zeist bood de mogelijkheid de inzichten vanuit de antroposofie over babyverzorging op landelijk niveau voor de kraamzorg beschikbaar te maken. De Opleiding Natuurlijke Kraamzorg werd opgericht. In juni 2013 werden we in ons land ineens 50 kraamverzorgende Natuurlijke Kraamzorg rijker. Nu ben ik toch nog juf geworden, ook al was het wat later dan verwacht.

Bekwaam en bevoegd

Ik sta ingeschreven bij het Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ) welke er middels strenge eisen voor zorgt dat je als kraamverzorgende bekwaam bent en blijft. Jaarlijks volg ik de verplichte bijscholingen (onder andere: begeleiding borstvoeding, kinder EHBO, reanimatie, acute verloskunde) en neem deel aan overleggen om goed up to date te blijven in de kraamzorg. Ook de zorgverzekeraars vragen om deze KCKZ-registratie.

Naast mijn inschrijving bij het KCKZ ben ik aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Kraamverzorgenden (NBVK)
De Vereniging Verzorgenden en Verpleegkundigen Afdeling Antroposofische Zorg (V&VN AZ)
De Nederlandse Beroepsvereniging Natuurlijke Kraamzorg (NBvNK)
Het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKMB geregistreerd docent)

Antroposofische opleidingen:

  • Oriëntatiecursus Verpleegkunde en antroposofie 2004
  • Voortgezette Opleiding Verpleegkunde vanuit antroposofie (behalve 3e trimester en stage) 2008
  • Module Antroposofische Ouder en Kindzorg 2009

Functies en samenwerking

  • Beroepsvereniging Natuurlijke Kraamzorg, voorzitter 2017 - heden
  • Stichting Natuurlijke Geboortezorg, directeur 2016 - heden
  • Opleiding Natuurlijke Kraamzorg (vanaf 2010 - heden)
  • Therapeuticum Helianth vanaf 2010 - heden
  • Kraamzorg Geborgen Verzorgen vanaf 2005 - heden
  • Werkgroep interdisciplinaire Antroposofische Ouder en Kindzorg: IAOKZ:
  • Christengemeenschap, beweging voor religieuze vernieuwing vanaf 2006 - heden

"[Het tijdschrift] Stroom geeft het woord aan… Maria Bom (1957). Bom is antroposofisch kraamverzorgster en geeft les aan de Opleiding Natuurlijke Kraamzorg, die zij vier jaar geleden mede heeft opgericht."

Klik op de afbeelding om het volledige artikel te lezen

Geborgen Verzorgen
Maria Bom
Jacques Dutilhweg 120
3065KA Rotterdam

Telefoon: 06 – 17 282 146
E-mail: mariabom@geborgenverzorgen.nl

Erkenningen & accreditaties

Contact

Kraamzorg Geborgen Verzorgen
Maria Bom
Jacques Dutilhweg 120
3065KA Rotterdam

Telefoon:
06 – 17 282 146
010-2022390

E-mail: mariabom@geborgenverzorgen.nl

Maria-portret-new